Van geven en nemen naar delen

Geven en nemen of delen.jpg

‘Geven en nemen’ kan gepaard gaan met allerlei ongeschreven regels over hoe we met elkaar zouden moeten omgaan. Je doet iets voor een ander omdat diegene ook iets soortgelijks gedaan heeft voor jou of omdat het nou eenmaal zo ‘hoort’. Mogelijk herken je automatische patronen waarin je erg hoge verwachtingen stelt aan de relatie met jezelf of anderen. Jezelf heel even aanpassen, wegcijferen of jezelf voorbij rennen uit naam van Liefde. Daar is allemaal niets mis mee. De vraag die je jezelf mag stellen is - Hoe voelt dat?

En - Is dat eigenlijk wel Liefde als het in de kern niet zo passend voelt voor jou? Soms voel je misschien gelijk dat er iets niet klopt of wringt, soms duurt dat even. Dat is onze oefening in bewustwording.

En dan - Het kan ook zoveel fijner. En dat mag.

Voor mijn gevoel is Liefde delen. Dat stroomt. Je doet iets voor een ander omdat je het in de kern zelf graag doet. Dat hoeft niet altijd overwegend positieve gevoelens teweeg te brengen. Dat kan ook zijn het voelen van compassie gepaard gaande met wat intensere gevoelens, zoals meehuilen met een dierbare om een gedeeld verlies. Met daaronder: een hele mooie verbinding.

Zo wordt met delen Liefde alleen maar meer. . . . . . . .

En - Dat omhelst ook nee zeggen af en toe als dat nodig is.

Als je met openheid vanuit je hart naar binnen kijkt dan weet je jouw antwoorden wel.

Hoe het voelt is je bevestiging.

Maartje Stroeken