Ervaar de helende kracht van de Vlinder Yin yoga houding 🦋

Maartje in vlinder yin yoga houding.

De vlinder yin yoga houding is een van mijn lievelings houdingen. Het heeft prachtige helende kwaliteiten voor ons gehele systeem.✨

In mijn Yin yoga opleiding met grondlegster Sarah Powers (Spanje, 2016) noemde ze de Vlinder houding een “Krachthouding” omdat het álle 5 grote energiebanen, ‘meridianen’ paren in ons lichaam stimuleert!

Yin yoga is gebaseerd op de eeuwenoude en holistische Chinese geneeskunde en accupunctuur. Yin yoga werkt zoals acupunctuur zonder naalden doordat er in de yin houding met behulp van de zwaartekracht drukpunten ontstaan in contact met de grond.

De kracht van de Vlinder yin yoga houding.

Heel eenvoudig gezegd: wanneer we de vlinder houding gedurende 3 tot 5 min. aanhouden stimuleren we alle 5 energiebanen én alle 5 organen paren én alle 5 elementen van de natuur (samen met de emoties/ kwaliteiten waarmee de elementen zijn verbonden): hout, vuur, aarde, metaal en water.
En dat allemaal in één yin yoga houding!

Hierdoor is de vlinder houding zeer geschikt om tijdens elk seizoen en bij elke emotie te beoefenen. Het helpt in het zorgen voor balans waar er een mentale, emotionele, fysieke, energetische en/of spirituele disbalans is.

Bovendien heeft de vlinder houding geen tegengestelde yin houding nodig terwijl dit bij enig andere yin houding noodzakelijk is. Zo bewegen we normaliter bijvoorbeeld na een vooroverbuiging door naar een achterovertuiging en vise versa. Bij de vlinder houding hoeft dat niet.

De Vlinder yin yoga houding staat helemaal op zichzelf.✨

Variaties voor het verzachten van de Vlinder yin yoga houding:

🦋 Plaats een kussen onder de billen (dit helpt in de voorover buiging) en/of onder de knieën om meer stabiliteit te ervaren in de houding voor jouw unieke lichaam.

🦋 Gebruik je handen om ondersteuning te ervaren met de grond door ze aan de buitenkant naast je beide benen te plaatsen of vouw de handen samen boven je hoofd op de grond zoals op de foto hierboven. Je kunt ook je hoofd laten rusten op een kussen.

🦋 De vlinder houding (zoals elke yin yoga houding) gaat niet over je lichaam forceren in een bepaalde vorm. Laat de zwaartekracht vanzelf zijn werk doen en observeer in welke houding dit je lichaam brengt, terwijl je de grenzen van je lichaam blijft respecteren. Als dit betekent dat je min of meer recht blijft zitten dan is dát precies de houding waarin de helende kwaliteiten het meest optimaal werken voor jouw lichaam in dit moment.

Veel yin plezier!

Smaakt het naar meer?
In een Sessie 1:1 begeleid ik je met een Yin yoga houding of reeks op maat, afgestemd op jouw unieke lichaam en eventuele mentale, emotionele, fysieke, energetische klachten.

📸 - Instagram @maartje.stroeken

*Deze blog is een vertaling van een blog die ik oorspronkelijk schreef in het Engels.

You may read more posts about practicing Yin yoga on my English website.

Vorige
Vorige

In volle bloei

Volgende
Volgende

Samenwerken met je lichaam